Huidverzorging tijdens de zwangerschap

Op sommige momenten in ons leven razen de hormonen door ons lijf. En laat hormonen nu net één van de grootste huidverstoorders zijn. Denk maar aan de puberteit, maar ook tijdens de zwangerschap. In het beste geval geeft je zwangerschap je een heerlijke, gezonde gloed. In dat geval, profiteer er ten volle van! Anderen zijn helaas bij de minder gelukkigen, en krijgen te maken met roodheden, acné of een gezwollen huid. 

Gelukkig kan ik je enkele oplossingen bieden, je hoeft alleen maar een paar aanpassingen doen in je routine. 

 

Wat werkt het beste tegen zwangerschapsstriemen?

Laten we maar meteen met de meest gestelde vraag starten. Helaas start ik hier met het slechte nieuws. Er bestaan geen harde bewijzen dat welke crème dan ook zwangerschapsstriemen kan voorkomen of verwijderen. Striemen of striae komen tot stand wanneer de opperhuid wordt uitgerekt, en bepaalde delen in de lederhuid (tweede laag van de huid) breken. Er vormen zich dan horizontale of verticale lijnen op de huid die eruit zien als littekens. 

Het goede nieuws? De huid gehydrateerd houden met een crème of olie is één van de beste dingen die je kan doen ter preventie. Arganolie is een goede optie, of bijvoorbeeld Bio-Oil die speciaal gericht is op striemen en littekens. Je brengt ze aan door zachtjes in de huid in te masseren met cirkelvormige bewegingen. Hierdoor kan je huid ontspannen en wordt ze soepeler. Een wekelijkse peeling (bv. deze chemische peeling van Neostrata) kan er voor zorgen dat deze producten beter opgenomen worden. 

Ook hydratatie van binnenuit is erg belangrijk, drink dus veel water. Naast de hydratatie, hebben zoals steeds een evenwichtige voeding (vers fruit en groenten!) en beweging een positieve invloed. 


Zonnebescherming 

Dit is wellicht de belangrijkste tip. Gebruik élke dag een hoge SPF, liefst 50+, om melasma en pigmentatie te voorkomen. Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. Het is beter bekend onder de naam “zwangerschapsmasker” omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien.

Deze van ISDIN is eigenlijk gericht naar kindjes, maar is qua prijs-kwaliteit veruit dé beste SPF voor het gelaat die ik al probeerde. Hij smeert goed uit, is lightweight en geeft een goede bescherming. 


Puistjes

tijdens de zwangerschap kan je meer last hebben van puistjes. Dan kan je een toner met salicylzuur (BHA) gebruiken om deze tegen te gaan. Ondanks wat er soms gezegd wordt, zijn de producten die vrij verkrijgbaar zijn met salicylzuur perfect veilig voor zwangere vrouwen. De percentages zijn bij deze producten meestal niet hoger dan 2%, en dat is helemaal ok voor preggies! Pinky swear! 


Retinol

Indien je normaal retinol producten (vitamine A) gebruikt in je routine, dan stop je daar beter tijdelijk mee. Tenzij je een ander doktersadvies hebt natuurlijk. Hoge dosissen vitamine A die in het bloed komen zouden de foetus kunnen beschadigen. Nu komen huidverzorgingsproducten zonder voorschrift niet terecht in het bloed, dus eigenlijk zou er geen probleem mogen zijn. Maar better safe than sorry, right? 

Let op, dit geldt wél voor voedingssupplementen met vitamine A. Daar moet je sowieso mee stoppen tijdens de zwangerschap. 

Huidverzorgingsproducten met retinol/vitamine A kan je wel perfect gebruiken tijdens de borstvoeding. 


Nieuwe producten in je huidverzorgingsroutine

Probeer zoveel mogelijk producten te vermijden waar je huid niet gewoon aan is gedurende je zwangerschap. Als je toch nieuwe producten begint te gebruiken, test ze dan eerst aan de binnenkant van je elleboog, en introduceer één nieuw product per week in je routine. Je huid kan namelijk anders reageren door de hormonen. 

Dit is een voorbeeld van een huidverzorgingsroutine voor tijdens de zwangerschap. 

Het is een voorbeeld en zal uiteraard steeds aangepast moeten worden afhankelijk van de individuele noden. Zit je wat vast met je huidverzorgingsroutine? Boek dan een persoonlijk consult om advies op maat te krijgen. 


Stap 1

Gebruik een zachte reiniger zoals de REN Evercalm Gentle Cleansing Milk. Masseer het product in je huid met natte handen. Neem het product af met een proper, warm en vochtig washandje. Doe deze reiniging nog een keer wanneer je make-up of SPF op had. 


Stap 2

Tussendoor kan je een gezichtsspray met hyaluronzuur gebruiken wanneer je het warm hebt, of een droge of gedehydrateerde huid hebt. Deze kan ook nog eens van pas komen tijdens de bevalling 😀


Stap 3

Daarna gebruiken we een product om de huid te verbeteren. Ideaal daarvoor is de Paula’s Choice 10% Azelaic Acid Booster. Het bevat een combinatie van azelaïnezuur, salicylzuur en plantextracten, en heeft daardoor verschillende positieve eigenschappen. Pigmentvlekjes die zijn ontstaan door zonneschade, vervagen, en de zuren gaan het ontstaan van puistjes tegen. Je mag deze booster vooral aanbrengen op plaatsen met roodheden, want de kalmerende eigenschappen brengen een rode huid tot rust. 

Deze mag je ‘s morgens en/of ‘s avonds gebruiken en direct op je huid, of samen gemixt met je hydraterende crème. Als je dagcrème SPF bevat, dan raad ik aan om de booster ervoor te gebruiken. 


Stap 4

Tijd om te hydrateren! Neem hydraterende crème zo groot als een amandelnoot ongeveer. Als je echt een droge huid hebt, dan kan je iets meer nemen. 

Dit is hét moment om bakuchiol te introduceren. Het wordt vaak aangekondigd als het plantaardige alternatief voor retinol, omdat het net als retinol een sterk anti-ageing ingrediënt is. Het is zachter voor de huid dan retinol, dus zeker een goede keuze tijdens de zwangerschap. Een heel fijne gelcrème met bakuchiol als steringrediënt is Bonheur du Jour van Cent Pur Cent. Ook handig: wanneer je pot leeg is, kan je een refill kopen. 

La Roche Posay Toleriane Sensitive Crème is ook altijd een winner, en zeker een aanrader voor de gevoelige zwangerschapshuidjes. 

 

Wil je een huidverzorgingsroutine op maat? Boek dan een persoonlijke huidanalyse en -advies! 

Wil je nog meer tips? Lees dan zeker ook deze blog: https://www.beautyboost.be/blogs/nieuws/tips-voor-een-perfecte-huid-budgettips

Terug naar blog